Narancsbőr
Narancsbőr

5+1 kevésbé ismert ok, amiért a narancsbőr nem tűnik el

A narancsbőr okai 2 részre oszthatók: vannak azok, amik a legfontosabbak, általában ezeket nem látod a női magazinok hasábjain szerepelni. (De ne aggódj, beszélünk róluk is.) És még van ezen kívül 5+1 olyan kevésbé ismert ok, ami szintén rendesen keresztülhúzza azt, hogy Te magabiztosan sétálj a strandon… vagy bárhol.

Mielőtt azonban elmondjuk azt az 5+1 tényezőt, amiről igenis tehetsz, ha a narancsbőr kezelés problematikája jön fel, előbb mindenképpen említést kell tennünk a narancsbőr azon valódi okairól, aminek egy részéről még Te sem tehetsz.

Narancsbőr okai: a legfontosabbak

Ha valaki szembe szeretne szállni a narancsbőrrel és a narancsbőr okai jutnak eszébe, egyből az egészséges táplálkozásra és a mozgásra gondol. Ezek a módszerek ugyan csökkenthetik a megdagadt zsírsejtek méretét, de a női kötőszövet lazább szerkezetén nem tudnak változtatni, így az egészséges étkezésnél és a sportnál több kell, ha végleg búcsút szeretnél venni a narancsbőrtől.

Bizony a narancsbőr okai között bár nem sokat emlegetik, ám a cellulit egyik valódi oka azt, hogy a női kötőszövet sajnos evolúciós okokból gyengébb és lazább szerkezetű, és ezt a nem túl vidám tényt még az is tetézi, hogy ha a Te genetikai állományod ebben a tekintetben nem túl előnyös, akkor hajlamosabb lehetsz a narancsbőrre és nehezebben is tudod azt eltüntetni. De ne érezd magad emiatt rosszul, ugyanis erről nem Te tehetsz – ezért van az, hogy sok sportoló nőnek is ott virítanak a kis gödröcskék a combján.

A narancsbőr okai között a másik lényeges a megnagyobbodott zsírsejtek, amik ezen a laza kötőszöveten türemkednek át, ezáltal létrehozva a karfiolszerű kinézetet a bőrödön. Na már most bár a genetikádon és evolúciós hozományodon nem tudsz változtatni, a zsírsejtek mérete nagyban függ attól, hogy mit viszel be a szervezetedbe és mennyire egészséges az életmódod.

Nem csak a női kötőszövet és a zsírsejtek tehetnek azonban a narancsbőrről…

A narancsbőrt házilag csak egyes fokozatban érdemes.

Nem szeretnél narancsbőrt? Van pár dolog, amire oda kell figyelned!

Narancsbőr okai – amire nem számítottál

Most összegyűjtöttünk 5+1 okot, amiről sokan nem gondolják, mekkora szerepe lehet a narancsbőr kialakulásában. 

1, Stressz

A zsír különböző területeken történő felhalmozódása hormonálisan is szabályozott. Ezek közül a stressz során felszabaduló kortizolnak fontos szerepe van. A krónikus feldolgozatlan stresszállapot, krónikusan magas kortizol szintet eredményez, ami hajlamosít a narancsbőr kialakulására. Nem a stressz a probléma, hanem az, hogy ha nem tudjuk megfelelően kezelni az adott szituációt és az hosszú távon rányomja bélyegét az életünkre. Ilyenkor a test védőburkot képez maga köré, amit zsírfelhalmozással tud megtenni. Ha pedig a zsírtartalom nő, a zsírsejtek is nőnek, a problémás helyeken megjelenik a cellulit, avagy narancsbőr is.

2, Alkohol

Az alkoholfogyasztás, illetve az általa okozott problémák említése esetén, rögtön a lerobbant, lesoványodott alkoholista képe ugrik be legtöbbünknek. Pedig sokan vannak a jól szituált középosztályból, megfelelő testsúllyal, vagy túlsúllyal, akik rendszeresen, akár naponta fogyasztanak alkoholt. Az alkohol a legmagasabb energia tartalmú tápanyag, amit bevihetünk a szervezetünkbe. Rosszabb, mintha édességet fogyasztanánk. Az alkohollal bejuttatott felesleges kalória rögtön zsírban raktározódik. Az alkohol emellett növeli az étvágyat és valljuk be, fogyasztását követően étrendi döntéseinknél is felelőtlenebbé tesz. És ha felelőtlenül valami magas cukortartalmú nasival kombináljuk, akkor a zsírépítő hatás többszöröződik.

Számolj le az alkohollal, ha nem szeretnél narancsbőrt!

3, Fogamzásgátlók

Már többször említettünk, hogy a nők hajlamosabbak a narancsbőr kialakulására, mint a férfiak. Ennek oka egyrészt a kötőszöveti szerkezet eltérése, másrészt a női hormonális rendszer, a magasabb keringő ösztrogénszint. A fogamzásgátlók mesterséges ösztrogéntartalma növeli ezt a hatást. Az ösztrogén nemcsak a zsírlerakódásra hat, de vízvisszatartást is okoz, ami fokozza a narancsbőr megjelenését. Egyes vélemények szerint a narancsbőr jelensége a fogamzásgátlók elterjedésével párhuzamosan lett igazán problematikus. Ezt nem tudjuk, az viszont tény, hogy kezdetben sokkal nagyobb hormontartalmú készítmények voltak a piacon.

4, Xenoösztrogének

Ha már az ösztrogéneknél tartunk, meg kell említeni a xenoösztrégeneket is, melyek olyan kémiai szennyezőanyagok, amik – vagy melyek bomlástermékei – enyhe ösztrogénhatással bírnak. Ilyenek lehetnek bőrápoló termékek egyes anyagai, műanyaggyártás során keletkező anyagok, amik a műanyagpalackokból a vízbe, vagy üdítőbe oldódnak, egyes rovarölő szerek stb. Épp ezért az időszakos méregtelenítés, a vegyszermentességre való törekvés szintén fontos része a narancsbőr elleni küzdelemnek.

Mit választasz? Narancsbőrös combokat vagy a sót?

5, Túlzott mértékű sófogyasztás

A sótól óvva intenek minket a magas vérnyomás problémaköre kapcsán. Ez egyeseknek tényleg probléma, másoknak nem. Tény azonban, hogy a konyhasó fő alkotója a nátrium a szervezet vízháztartásában, főként vízmegtartásában fontos szerepet játszik. A testben megmaradó víz fokozza a narancsbőr mértékét. A jó hír viszont az, hogy a sófogyasztás visszaszorítása a narancsbőr elleni küzdelem egyik legkönnyebb eszköze, főként, ha bőséges tiszta víz fogyasztásával egészítjük azt ki.

+ 1: Túl szoros ruházat

Sokan okolják a túl szoros harisnyát, vagy farmert is. Ezzel ugyan nincs összefüggés, de a problémás helyeken semmiképpen sem szabad rontani a bőr vér- és nyirokkeringését. Épp ezért azok a ruházatok, amik a csípő és derék környékén, illetve a narancsbőrös területek környékén estére benyomatot okoznak a bőrödön, biztosan nem jók. Lehet egyenletesen szoros a ruházat, hiszen az akár a pangás ellen is hathat, de az általában vett szoros ruha biztosan nem jó, azt kerüld el.

Dr. Gulyás Tamás
orvos-szakértő
NarancsborStop.hu

Tanácsra van szükséged?
Fordulj bizalommal szakértőnkhöz!
Tel.: + 36 30 6303 777
info@narancsborstop.hu

fehergep_oldalrol_logoval

Forever Beauty 4TECH

A rádiófrekvencia
az ultrahang,
a vörös LED, és
a vibrációs masszázs erejével!

forever_gomb_keszulek

2005-2019 NarancsbőrSTOP® / Minden jog fenntartva