Narancsbőr
Narancsbőr

Narancsbőr elleni kezelés lehetőségei szalonban és otthon

A narancsbőr kialakulása igen összetett folyamat, így támogatni is sokféle narancsbőr elleni kezeléssel lehet. Elsőként eszedbe juthatnak különböző házi praktikák is, melyekről itt írtunk részletesebben. Most azonban az esztétikai kezeléseket vette górcső alá orvosszakértőnk, Dr. Gulyás Tamás.

Narancsbőr elleni kezelés: Melyik a legjobb módszer?

Elsőként le kell szögezni, hogy a narancsbőr megszüntetésére tökéletes módszer nem létezik. A különféle narancsbőr elleni kezelések különböző hatékonysággal képesek a kollagént átrendezni, a zsírt eltávolítani, a keringést és nyirokkeringést javítani.

Egyes narancsbőr elleni módszerek az egyik, mások a másik területen hatékonyabbak, így az eltérő fizikai alapú kezelések kombinálása lehet a legcélravezetőbb. Egységesen a rádiófrekvencia alapú eszközök hozzák a legjobb eredményeket, ám azok alkalmazása is hatékonyabb más eljárásokkal kiegészítve.

Narancsbőr elleni kezelés kémiai eljárásokkal

Sokféle narancsbőr elleni kémiai anyag létezik. Ezeket étrend-kiegészítőként és külsőleg is előszeretettel alkalmazzák narancsbőr ellen.

Narancsbőr elleni kezelés étrend-kiegészítőkkel

A narancsbőr csökkentésére javasolt étrend-kiegészítők az anyagcsere gyorsítását, a keringés javítását, a nyirokkeringés fokozását, valamint az ösztrogén anyagcsere befolyásolását célozzák.

Ide tartoznak a vöröshere kivonatok, a ligetszépe olaj, a halolajak, a ginkgo biloba, a szőlőmagolaj a szójalecitin és még sorolhatnánk.

Narancsbőr elleni hatékonyságuk függ a forrástól és a feldolgozási technológiától is, de legfőképp attól, hogy milyen életmódot egészítünk ki velük. A névben is benne van, hogy az étrend kiegészítésére szolgálnak, de hívhatnánk életmód-kiegészítőknek is őket. Megfelelő életmódi elemek mellett igenis van hatásuk, de a megfelelő terméket egyénre kell szabni.

Narancsbőr elleni kezelés hatóanyagokkal

Narancsbőr elleni kezelés gyanánt számos kémiai anyagot alkalmaznak külsőleg a bőrre kenve, ám ezek önmagukban nem, vagy csak igen csekély mennyiségben képesek bejutni a bőr mélyebb rétegeibe.

narancsbor-elleni-kezeles-krem

A hatóanyagok általában csak gépi kezelés kiegészítéseként hatékonyak

  • Metil-xantánok

Ide tartoznak az aminofillin, a koffein és a teofillin. Bár az étrend-kiegészítőknél is említhettük volna őket, több anticellulit krém hatóanyagai.

Elméletileg – a sejtek kiürítése révén – képesek a zsírraktárakat csökkenteni, azonban a krémek önmagukban nem biztosítják a megfelelő koncentrációt a célterületen. Bár megfelelő kozmetikai kezelésekkel a komponensek a mélyebb bőrrétegbe juttathatóak, így is inkább csak a gépi kezelések kiegészítésére érdemes ezeket használni.

  • Kollagén

Több narancsbőr elleni kezelésnek része az idegen kollagén bőrbe juttatása, amelytől a kötőszövet erősödését, ezáltal a narancsbőr csökkenését várják. Hatása azonban ellentmondásos, hiszen a fő gondot nem a kollagén hiánya, hanem a kollagénrostok rossz rendeződése/állapota okozza, ami a nők esetében még nehezebbé teszi a narancsbőr elleni küzdelmet. Hogy miért? Ide kattintva megtudod!

A narancsbőr egyik fő oka a kollagén rossz elrendeződése

  • Kollagenáz

A kollegenáz olyan enzim, amely a kollagént bontja, és a rosszul rendeződött kollagén rostok közötti keresztkötések felbontásával segíti az újjáépülést. Tehát elméletileg az új kollagén felépülését is serkentheti. Logikusan ebből az következhet, hogy érdemes kollagént alkalmazni, ám hosszú távú hatása még nem ismert, így az egész eljárás eléggé kérdéses.

A különböző hatóanyagok bejutását lehet serkenteni, masszázzsal, testtekercseléssel is, de ennél hatékonyabb a mezoterápia, a mikroáram, vagy a rádiófrekvencia. Ezekről a fizikai eljárások alatt olvashatsz.

Narancsbőr elleni kezelés fizikai eljárásokkal

A narancsbőr elleni kezeléseknek számos fajtája létezik, melyek hatása és hatékonysága igen eltérő.

Narancsbőr ellen masszázs terápiákkal

A masszázs illetve a cellulit masszázs célja a rostszerkezet és a zsírsejtek feltörése. Általában görgőkkel dolgoznak, és rengeteg változat (pl. görgős, vákuumos) létezik.

A masszázs általában csak átrendezi a zsírt, ezért hatása ideiglenes

Az ilyen narancsbőr elleni kezelések legnagyobb problémája, hogy általában csak a zsír átrendeződéséhez vezetnek. Tehát – bár látható javulást hozhatnak – a hatás csak rövid távú és fenntartásához szinte folyamatos kezelésekre van szükség.

Lézer és fényterápia

A vörös LED fokozza a keringést

A lézerterápiának és a fényterápiának számos alkalmazási területe létezik. A hatás jellege a fény színétől és az alkalmazott energiától függ.

A lágylézerek közül az infra lézer képes felmelegíteni belülről a szöveteket, valamint keringésfokozó és regenerációt gyorsító hatással rendelkezik, így más anticellulit kezelésekkel jól kombinálható.

Keringésjavításra a vörös lézerfény is kiváló. A vörös fényt LED eszközökkel is használják, melyek a szemre veszélytelenek, mégis rendelkeznek hasonló keringésfokozó hatással (bár a lágylézerrel nem vetekszenek).

A LED fényterápiáról és annak jótékony hatásairól itt írtunk részletesebben.

Mezoterápia

A mezoterápia narancsbőr elleni hatóanyagok beinjekciózását jelenti, amelyet vékony tűkkel és sok szúrással végeznek az érintett területen. Hasonló elven működik a dermaroller (sok száz apró tűvel ellátott henger) is, amely a bőrön görgetve számtalan lyukat hoz létre, így a hatóanyag elvileg a mélyebb rétegekbe is beszivároghat. Bár a dermaroller egyre elterjedtebb, a direkt injekciózás célzottabb és hatékonyabb megoldást kínál.

Tű nélküli mezoterápia névvel a rádiófrekvenciás kezeléseket szokták illetni, mivel hatására a narancsbőr elleni hatóanyagok könnyebben jutnak át a bőrön, mintha ténylegesen “megnyitották” volna azt.

Rádiófrekvenciás testfeszesítés

A rádiófrekvenciás (RF) kezelés nagy frekvenciával rezgő elektromágnes hullámmal történik. A bőr a rezgés hatására (ellenállása miatt) felmelegszik. A hőhatás összerántja a kollagén rostokat, illetve serkenti újraképződésüket. Ez a ránctalanító eljárások alapja, de a narancsbőr egyenetlen rostszerkezetét is nagyon hatékonyan újítja meg.

A rádiófrekvencia újrarendezi a kollagénrostokat, így látványos javulást nyújt!

A rádiófrekvencia a rostok összerántásával korai eredményt ad, viszont a kollagén-termelő sejtek működésének serkentésével hosszú távon is hat. A legtartósabb eredményt ezzel a módszerrel lehet elérni a narancsbőr kezelésében. A szebb és gyorsabb hatás érdekében a többi módszer bármelyikével kombinálható.

Ultrahangos mélymasszázs

Az ultrahangos mélymasszázs rezgései a zsíranyagcsere fokozása, a szövetek felmelegítése, valamint a sejtfalak áteresztőképességének növelése révén hatnak. Ezáltal csökkentik a zsírsejtek méretét, fokozzák a helyi keringést és képesek bejuttatni a különböző narancsbőr elleni hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe. Az ultrahangos mélymasszázs kiváló kiegészítése a kötőszövetet erősítő (pl. rádiófrekvenciás) kezeléseknek.

Ultrahangos (kavitációs) zsírbontás

Míg a rádiófrekvencia a kötőszöveti egyenetlenségek kijavítását célozza, a kavitációs zsírbontás maguknak a zsírsejteknek a lebontásával képes csökkenteni a narancsbőrt. Mivel kavitációs zsírbontás véglegesen kipukkasztja a zsírsejteket, nem csak a zsír átrendeződésről beszélhetünk, tehát a kezelés hatása tartós lesz.

kavitacios_zsirbontas_narancsbor

A kavitáció végleg lebontja a narancsbőrt okozó zsírsejteket

A fenti kozmetikai technológiák közül többet már kompakt készülékbe is beépítettek, így egy jól megválasztott géppel akár otthon, önállóan is végezhető komplex narancsbőr elleni kezelés.

Már nagyon szeretnél megszabadulni a narancsbőrtől, de fogalmad sincs, melyik narancsbőr elleni kezelés mire alkalmas és melyik fog megszabadítani az undok gödröcskéktől? Ide kattintva elérheted átfogó cikkünket az összes szóba jöhető narancsbőr elleni lehetőségről, Neked csak választanod kell!

Dr. Gulyás Tamás
orvosszakértő
NarancsborStop.hu

Tanácsra van szükséged?
Fordulj bizalommal szakértőnkhöz!
Tel.: + 36 30 6303 777
drgulyas@drgulyas.hu

2005-2019 NarancsbőrSTOP® / Minden jog fenntartva