Narancsbőr
Narancsbőr

Cellulit kezelés vagy cellulitisz?

A cellulit és a cellulitisz nem azonos fogalmak, mégis gyakran használják a cellulitiszt is a cellulit szinonimájaként. Bár a nevek hasonlóak, lényeges különbség van közöttük. 

Cellulit

A cellulit a narancsbőr orvosi neve, de van még rá számos latin kifejezés is:

adiposis edematosa (ödémás zsírlerakódás), status protrusus cutis (a bőr kitüremkedésének állapota), gynoid lipodystrophy (női típusú zsírszöveti rendellenesség), dermopanniculosis deformans (a bőr alatti szövetek nem gyulladásos alakváltozása).

Mi az a cellulit?

Mint a fenti nevekből is látszik, a cellulit a bőr zsírszöveti rétegének rendellenessége. Nőkön gyakoribb, de férfiakra is jellemző lehet. Az elváltozás alkati típusú és a tenyérnyi mérettől kezdve egész nagy területre kiterjedhet. Leggyakrabban a comb, a fenék és a karok bőrén jelenik meg cellulit.

A cellulit 2 fő oka: a bőr gyenge kollagénhálója és a nagyméretű zsírsejtek

Hogyan alakul ki a cellulit?

A kórosan felhalmozódó zsír betüremkedik a kötőszöveti rostok közé, s ennek hatására a bőrön apró kitüremkedések jelennek meg. A cellulit sújtotta bőr tésztás, túrós tapintásúvá és a narancs héjához hasonlatossá válik.

Cellulit kezelés

Bár a zsírszövet zavaráról van szó, a fogyókúra nem megoldása az állapotnak. A cellulit kialakulása ugyanis összefügg öröklött tényezőkkel, nemmel, a bőr vastagságával, hormonális tényezőkkel, korral, a test zsírtartalmával, a lerakódott méreganyagokkal és a nyirokkeringéssel is. Ennek megfelelően a cellulit kezelését is több oldalról kell megközelíteni.

A fogyókúra nem megoldás, hisz a vékony nők testén is gyakori a cellulit

Érdekel, hogy milyen jól bevált módszerekkel tudnád végre hatékonyan csökkenteni a cellulitet?

Olvasd el Dr. Gulyás Tamás cikkét a narancsbőr kezelésének lehetőségeiről! >>

Cellulitisz

A cellulitisz a cellulittel szemben a bőr legalsó rétegének (a bőraljának) a gyulladásos állapota, amely általában bakteriális eredetű. A fertőzés érintheti az irharéteget is és a kötőszöveti résekbe is beterjedhet.

Hogyan alakul ki a cellulitisz?

A cellulitisz egy egészen apró bőrpírral indul, amely növekedhet és nagyobb területre is átterjedhet. Mivel gyulladásos állapotról van szó, egy idő után láz társul hozzá, illetve az érintett zóna nyirokellátási területén a nyirokcsomók is megduzzadnak. A cellulitiszes terület vörös, duzzadt, meleg és fájdalmas.

Mi okozhat cellulitiszt?

A legvalószínűbb kórokozó a staphilococcus, de sok más baktérium is kiválthatja a cellulitiszt. Ennek megfelelően a terápiának időben meg kell kezdődnie, ami antibiotikus kezelést jelent. Súlyosabb esetben sebészi feltárásra is szükség lehet. Ennek tervezése és kivitelezése mindenképpen szakembert igényel.

Cellulit és cellulitisz

Látható tehát, hogy a cellulit és cellulitisz között lényeges különbség van. A cellulitisz egy viszonylag sürgős beavatkozást igénylő gyulladásos kórkép, melynek terápiája egyértelmű, a bakteriális gyulladásos oknak megfelelően.

A cellulit ellenben egy több faktortól függő bőrelváltozás, ami a megduzzadt zsírszövet és a kötőszöveti rostok egymáshoz való kapcsolatától függ.

Ha kétségei vannak, mindenképpen javasolt kikérni szakember véleményét! A korai kezelés a cellulit esetében is megfontolandó, így sokkal hatékonyabban kezelhető, és a bőrelváltozás sem lesz olyan kifejezett.

 

Szeretnél már végre hatékonyan fellépni a cellulit ellen, de fogalmad sincs, hogyan láss hozzá és milyen lehetőségeid vannak, meg aztán azt sem tudod ezek a lehetőségek hogyan viszonyulnak a pénztárcádhoz?

Összefoglaló táblázatunkból megismerheted az összes cellulit elleni módszert, és azt is megtudhatod, Neked melyikre van szükséged!

Számodra, melyik cellulit elleni kezelés
lehet eredményes?

Összehasonlító táblázatunkkal megtudhatod!

Dr. Gulyás Tamás
orvos-szakértő

2005-2019 NarancsbőrSTOP® / Minden jog fenntartva