Narancsbőr
Narancsbőr

Mi a narancsbőr?

Talán nincs olyan nő a világon, aki ne hallotta volna már a narancsbőr szót. Továbbmegyek: kevés olyan nő van a világon, aki ne szenvedne narancsbőrtől. De mi a narancsbőr pontosan és miért alakul ki? Most kiderül!

Régi közmondás, hogy ismerd meg minél jobban az ellenséged, éppen ezért utánanéztünk, hogy mit kell tudni a fránya narancsbőrről. Hogyan, miért alakul ki és milyen stádiumai vannak?

Mi a narancsbőr?

Bőrünknek 3 rétege van: a külső réteg a hám, alatta található az irha, végül pedig a bőralja következik, mely a zsírsejtek rétege. Ez utóbbi réteg szolgál kalóriatárolásra, védelemre, és leginkább ennek a zsírrétegnek a növekedése okozza az elhízást. És a narancsbőr is ebben a legalsó rétegben jön létre, méghozzá a felszaporodó zsírszövet hatására.

Tehát normális esetben a zsír egy vékony, egyenletes rétegben terül el a bőr alatt, de előfordul, hogy egyes helyeken a kelleténél több zsír rakódik le.

A meglazult kollagénhálón áttüremkednek a nagyméretű zsírsejtek

 

Zsírsejtjeinkről azt kell tudni, hogy adott számú zsírsejttel születünk, de ezek a sejtek jelentős mértékben tudják változtatni a térfogatukat, aszerint, hogy mennyi zsírt, folyadékot és méreganyagokat vesznek fel. Emiatt lehetséges, hogy egy zsírsejt egészen miniatűr méretűből akár babszemnyi méretűvé is megdagadhat.

Amikor a megnagyobbodott zsírsejtek valami miatt meglazult kötőszöveti rostok közé tömörödnek, kialakul a narancsbőrös, karfiolos, göröngyös kinézetű bőrfelület. Amit bárhogy is hívunk, sehogy sem nyújt szép látványt.

Jó tudni!
Genetikusan örökölhetjük azt a tulajdonságot, hogy hol szaporodik fel a zsír a szervezetünkben. A bőraljában található zsírszövet eloszlásában például a férfi és a női test között is vannak eltérések.

Miért alakul ki a narancsbőr?

A narancsbőr kialakulásának több oka is lehet. Ezek közül pár példa:

  • a nőknek genetikailag lazább a kötőszövete (hogy terhesség során kellőképpen meg tudjon nyúlni), ráadásul nagyobb a vízmegtartó képessége is
  • kifejezetten öröklött kötőszöveti gyengeség családon belül
  • a nyirokrendszer nem megfelelő működése
  • helytelen táplálkozás
  • méreganyagok felhalmozódása

De hogy mi a narancsbőr valódi oka, arra az alábbi 2 tényezőt tudjuk felsorakoztatni:

  1. Az első és legfontosabb, az a nők férfiakkal szemben genetikailag gyengébb bőrszerkezete, amit már az előző pontban fel is hoztunk.
  2. A második pedig az ezen gyenge és laza kötőszöveten áttüremkedő, megnagyobbodó zsírsejtek.

Tehát ha egy igazán jó narancsbőr elleni módszert akarsz keresni, ne feledd, hogy annak ezt a két tényezőt kell célba vennie. Szeretnél még többet olvasni a narancsbőr valódi okairól és ennek megfelelően arról, hogy mi a narancsbőr kezelési lehetősége? Akkor olvasd el ezt a cikkünket!

Már a kezdődő narancsbőrt is ajánlott kezelni!

Mi a narancsbőr 5 stádiuma?

A narancsbőrnek 5 stádiuma van, ebből nézzük is meg az első kettőt:

Amikor még nem beszélhetünk narancsbőrről.

A narancsbőr akkor kezd kialakulni, amikor a tested egy adott területének a vér- és nyirokkeringése nem működik megfelelően, és a sejtek közötti térben megrekednek azok a melléktermékek, melyek a sejtanyagcsere során felszabadulnak, amik vizet is visszatartanak. Ez talán fel sem tűnik számunkra, de a bőrt összecsípve nem a korábban megszokott rugalmas bőrt érezzük. Érdemes az adott testtájat olajos masszázzsal átmasszírozni, lehetőleg a szív irányába tett mozdulatokkal. Ez a fajta narancsbőr kezelés, mivel véglegesen nem szünteti meg a problémát, folyamatosan alkalmazni szükséges.

Lágy narancsbőr 

A narancsbőr kialakulásának második fázisában a megrekedt nyirok nyomást gyakorolhat a környező szövetekre és a ennek a nyomásnak a hatására a kötőszövetek átépülésnek indulnak. Onnan tudjuk, hogy ebben a fázisban vagyunk, hogy ha a bőrt összecsípjük, megjelenhet a jellegzetes narancsbőrös, behúzódásokkal tarkított kinézet.
Ebben a fázisban a megfelelő narancsbőr kezelés érdekében érdemes bevetni különböző kozmetikumokat is, melyek fokozzák a vér- a nyirokkeringést, segítik a narancsbőrös terület méregtelenítését. Itt vethető be akár a testtekercselés is, illetve a belsőleg alkalmazott salaktalanító teakeverékek is segítenek a narancsbőr ellen. Hogy a különböző krémeknek és kozmetikumoknak milyen a hatékonysága a narancsbőr kezelés esetén, arról korábban itt írtunk részletesebben.

Kíváncsi vagy, hogy mi a narancsbőr többi fázisa és hogy hogyan kezelheted őket hatékonyan?
Alábbi összeállításunkban részletesen megosztunk Veled mindent, amit a narancsbőr 5 stádiumáról tudnod kell!

 

Kató Iringó

2005-2019 NarancsbőrSTOP® / Minden jog fenntartva