Narancsbőr
Narancsbőr

Mit kell tudni a narancsbőrről?

Talán nincs olyan nő a világon, aki ne hallotta volna már a narancsbőr szót. Továbbmegyek: kevés olyan nő van a világon, aki ne szenvedne narancsbőrtől.

Régi közmondás, hogy ismerd meg minél jobban az ellenséged, éppen ezért utánanéztünk, hogy mit kell tudni a fránya narancsbőrről. Hogyan, miért alakul ki és milyen stádiumai vannak?

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

Bőrünknek 3 rétege van: a külső réteg a hám, alatta található az irha, végül pedig a bőralja következik, mely a zsírsejtek rétege. Ez utóbbi réteg szolgál kalóriatárolásra, védelemre, és leginkább ennek a zsírrétegnek a növekedése okozza az elhízást. És a narancsbőr is ebben a legalsó rétegben jön létre, méghozzá a felszaporodó zsírszövet hatására.

Tehát normális esetben a zsír egy vékony, egyenletes rétegben terül el a bőr alatt, de előfordul, hogy egyes helyeken a kelleténél több zsír rakódik le.

A meglazult kollagénhálón áttüremkednek a nagyméretű zsírsejtek

Zsírsejtjeinkről azt kell tudni, hogy adott számú zsírsejttel születünk, de ezek a sejtek jelentős mértékben tudják változtatni a térfogatukat, aszerint, hogy mennyi zsírt, folyadékot és méreganyagokat vesznek fel. Emiatt lehetséges, hogy egy zsírsejt egészen miniatűr méretűből akár babszemnyi méretűvé is megdagadhat.

Amikor a megnagyobbodott zsírsejtek valami miatt meglazult kötőszöveti rostok közé tömörödnek, kialakul a narancsbőrös, karfiolos, göröngyös kinézetű bőrfelület. Amit bárhogy is hívunk, sehogy sem nyújt szép látványt.

Jó tudni!
Genetikusan örökölhetjük azt a tulajdonságot, hogy hol szaporodik fel a zsír a szervezetünkben. A bőraljában található zsírszövet eloszlásában például a férfi és a női test között is vannak eltérések.

Miért alakul ki a narancsbőr?

A narancsbőr kialakulásának több oka is lehet. Ezek közül pár példa:

  • a nőknek genetikailag lazább a kötőszövete (hogy terhesség során kellőképpen meg tudjon nyúlni), ráadásul nagyobb a vízmegtartó képessége is
  • kifejezetten öröklött kötőszöveti gyengeség családon belül
  • a nyirokrendszer nem megfelelő működése
  • helytelen táplálkozás
  • méreganyagok felhalmozódása

Már a kezdődő narancsbőrt is ajánlott kezelni!

Melyek a narancsbőr stádiumai?

A narancsbőrnek 2 stádiuma van:

lágy, vizes narancsbőr: ez a típus puha tapintású, de látszódnak a kidudorodó narancshéjszerű rücskök, bőregyenetlenségek. A nők nagyobb részének ez a fajta narancsbőre van. Szerencsére ez elég könnyen kezelhető kozmetikai kezelésekkel, rendszeres sporttal, méregtelenítéssel, stb.

kemény narancsbőr: ez a típus kifejezetten göröngyös, csomós tapintású, néha még fájdalmas is lehet. Előfordulhat sportolók esetében is. Diétával, sporttal ez a fajta makacs narancsbőr nem mindig eltüntethető. Kezelésére javasolt a komplex méregtelenítés (pl. lúgosítás), és különböző hatékony kozmetikai kezelések.

Kató Iringó

fehergep_oldalrol_logoval

Profi narancsbőr elleni módszert keresel?

Ismerd meg a Forever Beauty-t!

gomb-bovebben

2005-2019 NarancsbőrSTOP® / Minden jog fenntartva    
>